top of page

Despre THALESWeb 

thalesweb
Thales

Thales a fost fondatorul filosofiei grecești și a Școlii Milesiene a cosmologiștilor. A fost contemporan cu Solon și Cresus. Pentru că nu căuta întotdeauna răspunsuri la probleme practice, Thales era văzut de unii oameni ca un om înțelept, dar imprudent: o scriere a lui Platon (Theaitetos) ni-l prezintă căzând într-o fântână pentru că era prea ocupat să studieze stelele. Totuși, această aparent imprudentă observare a stelelor a condus la aplicații practice în navigație: el a studiat mișcarea stelelor din Carul Mic, după care navigau fenicienii, după cum relatează Callimachos în Pfeiffer. În plus, el a demonstrat caracterul practic al filozofiei sale, atunci când și-a folosit cunoștințele ca să prezică o recoltă bogată de măsline și să pună monopol pe presele de ulei de măsline (cf. Aristotel, Politica).

Thales a călătorit foarte mult, fiind implicat și în comerț. În timpul călătoriilor sale, a adunat o mulțime de cunoștințe pe care le-a dat lumii grecești. De exemplu, Herodot povestește cum a prezis eclipsa de soare din 584 î.Hr., folosind cercetările și cunoștințele dobândite de la preoții babilonieni.

Wikipedia

ThalesWeb este denumirea comerciala pentru Thales Consulting SRL - o firma infiintata in 2022 care avea un domeniu de activitate si o destinatie total diferita de ce facem acum. Insa soarta dar si denumirea ne-a adus pe un drum online, un drum plin de culori si creatie ... si ne bucuram ca suntem acum ... aici. Parca acum totul are o legatura ... de la nume ----- pana la ceea ce facem ; si cum totul in lumea asta este legat de numere si matematica, grafica web si nu numai este o tangenta la creatiile noastre. Va intrebati cum am ales acest nume ?! ... pentru ca suntem " studiosi " si ne-a placut matematica - in special geometria ne-am spus ca Thales este un nume cu rezonanta din antichitate si pana astazi, rezoneaza cu ceea ce facem noi, si chiar este un nume potrivit pentru activitatea noastra !  

Si ca sa va captivam sau sa va reamintim cine a fost Thales si ce contributie a adus el pentru matematica hai sa citim mai jos cateva despre el :

THALES din MILET 

Thales din Milet (în greacă:Θαλής ο Μιλήσιος (Thalḗs ho Milḗsios)) (n. 625 î.Hr.MiletIoniaTurcia – d. anii 540 î.Hr., MiletIoniaTurcia) a fost un filozof grec presocratic, care a contribuit la dezvoltarea matematiciiastronomieifilozofiei. Este considerat părintele științelor.

Herodot, primul autor care-l menționează pe Thales, afirmă că strămoșii lui Thales erau fenicieni, dar Diogenes Laertios adaugă că cei mai mulți scriitori îl prezintă ca aparținând unei vechi familii milesiene. Numele tatălui său era Examyes, nume obișnuit pentru un cetățean milesian, iar mama purta numele grecesc de Cleobulina.

Thales a murit la o vârstă înaintată, în timpul unor manifestări sportive, din cauza unor călduri excesive. Pe mormântul său este o inscripție care spune: „Aici, într-un mormânt strâmt zace Marele Thales; totuși renumita sa înțelepciune a ajuns la ceruri”. Deși niciuna dintre scrierile lui nu a fost găsită, opera sa a fost păstrată prin intermediul scrierilor altor autori. 

Teorema lui Thales

divere

   "Dacă o dreaptă determină pe două din laturile unui triunghi, sau pe prelungirile acestora, segmente proporționale, atunci ea este paralelă cu a treia latură a triunghiului. "

bottom of page